niedziela, 29 lipca 2012

zupa paprykarzowa z kurczakiem


Moja wersja zupy paprykarzowej jest znacznie łagodniejsza od oryginalnego węgierskiego dania a to za sprawą, że sama nie przepadam aż za tak niesamowicie pikantnymi potrawami (wolę ostrawę, lecz bez nadmiaru pieprzu i papryki ostrej - mówiąc krócej: umiarkowany poziom ostrości). Z doświadczenia wiem, że nie wszyscy preferują ognistą kuchnię węgierską a są i tacy, którzy żyć bez niej nie potrafią. Stąd, aby dogodzić większości polecam moją wersję paprykarzu: wg mnie trafi ona do większość :)

Składniki na średni garnek - 4-5 osób:
  • 1 duże udo z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 250g surowych pieczarek
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • odrobina ostrej papryczki (mielonego pieprzu cayenne bądź świeżego chilli)
  • woda
  • sól
  • pieprz mielony i w ziarnie
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Przygotowanie:
  1. udo z kurczaka umyć i ugotować w wodzie (wody do 3/4 wysokości średniego garnka) z dodatkiem soli, pieprzu w ziarnie, ziela angielskiego i liścia laurowego
  2. udko po ugotowaniu wyjąć i usunąć z niego kości oraz chrząstki; usunąć także skórę
  3. rozdrobnionego kurczaka dodać z powrotem do wywaru i gotować na małym ogniu
  4. pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć wraz z cebulą na łyżce oleju
  5. podduszone warzywa dodać do wywaru
  6. doprawić zupę pieprzem, papryką słodką i ostrą
  7. dodać pomidory
  8. podgotować całość ok. 20 minut
  9. dodać pieczarki, które wcześniej zostały obrane i posiekane w plasterki
  10. gotować do wyparowania części wody - do momentu aż zupa będzie gęstawa
Oczywiście wedle uznania można dodać więcej ostrej papryki bądź w ogóle z niej zrezygnować. 

 Życzę smacznego!

2 komentarze:

  1. akurat mam dwie papryki czerwone w lodowce! i dosc sporo pomidorow! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz tylko nabyć kurczaka (no i kilka innych rzeczy) i brać się do gotowania :D

    OdpowiedzUsuń